Stlačte "Enter" na preskočenie k obsahu

Tactonom Reader – pomôcka, ktorá pomôže spoznávať svet okolo nás

Tactonom Reader interaktívna grafická čítačka, ktorá umožňuje spoznávať grafické informácie nevidiacim ľuďom samostatne a nezávisle.

Tactonom Reader je elektronická pomôcka, ktorá umožní nevidiacim ľuďom získať predstavu o tých aspektoch sveta okolo nás, ktorých sa nedá nijako dotknúť. Ide napríklad o geografické priestorové usporiadanie pohorí, kontinentov, štátov polôh miest, ale aj ďalších geografických informácií. Umožní spoznávať ľudské telo zvnútra bez potreby jeho otvorenia. Môžeme spoznávať aj architektúru v 3D zobrazení, vzájomné usporiadanie atómov v molekulách a vzhľad molekúl chemických zlúčenín a mnoho ďalších zložiek prírody, techniky, vesmíru, ale aj umeleckých diel. Tactonom Reader ponúka množstvo už hotových podkladov, ale aj možnosť vyrobiť si vlastné materiály.

Ako to funguje

Zariadenie je vybavené kamerou, ktorá sníma podložku a na nej umiestnený reliéfny obrázok. Podložka má po stranách značky, ktoré rozdeľujú priestor na bunky s definovanými súradnicami. V obslužnej aplikácií definujeme čo ktorá bunka obsahuje. Materiál je reliéfny, aby sa v ňom mohol orientovať aj nevidiaci človek. Materiál sa vyrába bodovou reliéfnou grafikou alebo prostredníctvom termocitlivého vzdúvateľného papiera vopred mimo Tactonom Readera.

Po zapnutí začne kamera snímať podložku s reliéfnym materiálom. Tactonom Reader identifikuje polohu prsta a priradí ho definovaným bunkám. Ak pre danú bunku nájde popis, tak ho vysloví. V druhom móde nás inštruuje čo máme nájsť a sleduje pohyb prsta po podložke. Pohyb prsta je sprevádzaný zvukom. Po nájdení hľadaného miesta je toto oznámené.

Podobný princíp sa aplikuje aj pri 3D objektoch. Zariadenie vie identifikovať nielen polohu prsta v rovine, ale aj jeho vzdialenie od podložky. Takto zameraný prst sa snaží priradiť k preddefinovaným údajom a oznámi, že ukazujeme na vežu hradu, alebo na jeho okno, či vstup do budovy.

Popis zariadenia

Tactonom Reader disponuje kovovou podložkou s vyznačenými značkami pre súradnice a kamerou na skladacom ramene pripojenom k telu zariadenia. Umožňuje ľahký prenos z miesta na miesto. Disponuje pripojením k wifi sieti a bluetooth pripojením. S rozloženým ramenom zaberá priestor 43x43x47 cm. V zloženom stave 43x14x47 cm. Spolu s adaptérom je váha zariadenia cca 6kg.

A samozrejme celé by to nebolo možné bez implementovanej, a dnes už takmer všadeprítomnej, umelej inteligencie.

Zariadenie vyrába spoločnosť Inventivio GmbH Nuremberg, Germany.

Zaujímavé stránky

Tactonom Reader – stránka produktu

Okomentujte ako prví

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.