Stlačte "Enter" na preskočenie k obsahu

SmartGuide, váš osobný turistický sprievodca

SmartGuide je mobilná aplikácia, ktorá premieňa každý smartfón na osobného turistického sprievodcu, čím výrazne zjednodušuje a obohacuje cestovateľské zážitky. V dnešnej dobe, keď je nezávislé cestovanie a bezpečnosť na prvom mieste, sa SmartGuide stáva neodmysliteľným spoločníkom pre moderných cestovateľov. Jej hlavnou výhodou je schopnosť poskytnúť používateľom bohaté, interaktívne zážitky aj bez nutnosti fyzického kontaktu s tradičnými sprievodcami alebo skupinovými prehliadkami.

Aplikácia SmartGuide využíva technológie, ako sú audio sprievodcovstvo a geolokácia, aby používateľom poskytla podrobné a pútavé prehliadky turistických destinácií po celom svete.

Jednou z kľúčových výhod SmartGuide je jej dostupnosť. Aplikácia je kompatibilná s operačnými systémami iOS a Android, čo umožňuje jej stiahnutie z Apple App Store a Google Play Store. Podpora viacerých svetových jazykov zaručuje, že cestovatelia z rôznych krajín môžu využívať aplikáciu vo svojom rodnom jazyku. Toto môže potešiť používateľov zo Slovenska, pretože slovenčina je rovnako podporovaná. Je však nutné napísať, že pri návšteve zahraničných destinácií je potrebné ovládať aspoň anglický jazyk, pretože popisy lokácii, zaujímavosti a audio komentár trás sú nepreložené a vo väčšine prípadov len v angličtine. SmartGuide je tiež optimalizovaný na offline použitie, čo znamená, že používatelia môžu pristupovať k mapám a sprievodcom bez nutnosti internetového pripojenia, čím sa eliminuje riziko straty signálu alebo vysokých roamingových poplatkov. Tieto rozšírené funkcie sú však podmienené zaplatením ročného poplatku pre zakúpenie SmartGuide prémium účtu. To vám okrem možnosti sťahovania obsahu a následnému fungovaniu offline umožňuje prístup k prémiovému obsahu a fungovaniu aplikácie bez reklám. Aplikácia však poskytuje užitočný nástroj aj vo Free režime.

SmartGuide ponúka používateľom možnosť vytvárať a zdieľať vlastné sprievodcovské trasy, čím podporuje komunitu cestovateľov a lokálnych expertov. Táto otvorená platforma umožňuje neustále rozširovanie obsahu a prispôsobovanie sprievodcov na základe aktuálnych trendov a potrieb cestovateľov. Okrem toho, aplikácia obsahuje integrované funkcie na navigáciu, kontrolu otváracích hodín, vstupných poplatkov pre atrakcie a kontaktné informácie o prevádzkovateľovi.

Funkcie

V nasledujúcej časti si popíšeme základné funkcie SmartGuide. Aplikácia ponúka viacero užitočných funkcií, ktoré z nej robia ideálneho spoločníka pre každého cestovateľa. Tieto funkcie sú navrhnuté tak, aby poskytovali bohaté, interaktívne a personalizované zážitky. My si popíšeme základné funkcie.

Hlavné funkcie

  1. Audio a textové sprievodcovstvo – SmartGuide umožňuje používateľom počúvať audio sprievodcovstvo alebo čítať textové popisy jednotlivých miest a atrakcií. Toto sprievodcovstvo je často doplnené o zaujímavé fakty, historické údaje a príbehy, ktoré zvyšujú atraktivitu prehliadky.
  2. Offline mapy a navigácia – Jednou z najväčších výhod SmartGuide je možnosť sťahovania máp a navigácie bez potreby internetového pripojenia. To je obzvlášť užitočné v oblastiach s obmedzeným prístupom k internetu alebo pre cestovateľov, ktorí sa chcú vyhnúť vysokým roamingovým poplatkom.
  3. Personalizované prehliadky – Aplikácia umožňuje používateľom vytvárať a prispôsobovať svoje vlastné prehliadky na základe ich záujmov a preferencií. Používatelia si môžu vybrať z množstva destinácií a zaujímavých miest a vytvoriť tak unikátnu a na mieru šitú cestu.

Doplnkové funkcie

  1. Zdieľanie na sociálnych sieťach – SmartGuide umožňuje používateľom zdieľať svoje zážitky a prehliadky na sociálnych sieťach. To je ideálne pre cestovateľov, ktorí chcú zdieľať svoje dobrodružstvá s priateľmi a rodinou.
  2. Integrácia s inými službami – Aplikácia podporuje integráciu s inými službami, čo umožňuje používateľom priamo rezervovať lístky a ďalšie služby priamo cez aplikáciu. SmartGuide spolupracuje s aplikáciami ako napríklad Google Maps, vďaka ktorým je spoznávanie okolia a navigácia všestrannejšia.
  3. Zákaznícka podpora a aktualizácie – SmartGuide pravidelne aktualizuje svoju aplikáciu, pridáva nové funkcie a zlepšuje používateľský zážitok. K dispozícii je aj zákaznícka podpora, ktorá pomáha riešiť prípadné problémy a otázky používateľov.

SmartGuide svojimi funkciami prekonáva tradičné sprievodcovské riešenia a ponúka moderný, flexibilný a bezpečný spôsob, ako objavovať nové destinácie. Vďaka kombinácii pokročilých technológií a používateľskej prívetivosti je ideálnou voľbou pre cestovateľov po celom svete.

Používateľské prostredie SmartGuide

Aplikácia SmartGuide je navrhnutá tak, aby bola intuitívna a používateľsky prívetivá, čo zaručuje pohodlné používanie pre všetkých cestovateľov. Používateľské prostredie je rozdelené na štyri hlavné sekcie: Objavuj, Mapa, Obľúbené a Profil. Každá z týchto sekcií ponúka jedinečné funkcie, ktoré uľahčujú plánovanie a realizáciu vašich plánov.

Sekcia Objavuj

V sekcii „Objavuj“ môžu používatelia prehliadať rôzne destinácie a výlety. Táto sekcia obsahuje v hornej časti používateľského prostredia mapu svetadielov, ktorá slúži ako vaša prvá, intuitívna kategorizácia vašich záujmov. Po kliknutí na mapu vás aplikácia presunie do Sekcie Mapa, ktorú si popíšeme neskôr. Pod touto mapou svetadielov sa ďalej nachádzajú kategórie ako „Tipy na výlety“ a „Moji sprievodcovia,“ kde sú uvedené odporúčania na výlety a prehliadky na základe polohy používateľa. Ďalej sa tu nachádzajú kategórie ako “Odporúčané,” “Blízka krajina” a “Zážitky.” Používatelia si môžu tiež vyhľadávať destinácie pomocou vyhľadávacieho poľa.

Sekcia Mapa

Sekcia „Mapa“ zobrazuje interaktívnu mapu, ktorá umožňuje používateľom vizualizovať a preskúmať rôzne destinácie. Na mape sú zobrazené rôzne body záujmu, ktoré sú označené ikonami a obrázkami. Používatelia môžu jednoducho klepnúť na tieto ikony, aby získali viac informácií o konkrétnych miestach a prehliadkach, čo umožňuje jednoduchú orientáciu a plánovanie výletov.

Sekcia Obľúbené

Sekcia „Obľúbené“ umožňuje používateľom ukladať a spravovať svoje obľúbené destinácie a prehliadky. Používatelia môžu pridávať miesta, ktoré chcú navštíviť, do zoznamu obľúbených položiek, čo im umožňuje ľahký prístup k týmto miestam neskôr. Táto sekcia tiež obsahuje podkategóriu „Stiahnuté,“ kde sú uložené offline mapy a sprievodcovia.

Sekcia Profil

Sekcia „Profil“ poskytuje používateľom možnosť spravovať svoje osobné nastavenia a predvoľby. Používatelia tu môžu upravovať jazykové nastavenia, vzhľad aplikácie (napríklad prepínanie medzi svetlým a tmavým režimom), teplotné jednotky a ďalšie nastavenia. Táto sekcia tiež umožňuje používateľom obnoviť nákupy a spravovať históriu navštívených miest.

Ako SmartGuide používať?

Po otvorení aplikácie na svojom zariadení uvidíte v hornej časti obrazovky vyhľadávacie pole s nápisom „Kam ďalej?“. Do tohto poľa môžete zadať názov destinácie, ktorú chcete navštíviť. Po zadaní názvu sa zobrazia výsledky vyhľadávania, z ktorých si môžete vybrať požadovanú destináciu kliknutím na jej názov alebo obrázok. Aplikácia tiež ponúka tipy na výlety a odporúčania v blízkosti vašej aktuálnej lokality.

Po výbere destinácie sa dostanete na stránku s podrobnými informáciami o danom mieste. Ako príklad si uvedieme mesto Revúca. Táto stránka obsahuje históriu, zaujímavosti a odporúčané miesta na návštevu. Môžete tu nájsť aj interaktívne prvky, ako je fotogaléria, mapa s bodmi záujmu a videá, ktoré vám poskytnú ešte viac informácií o destinácii. V tejto časti si môžete tiež zvoliť jazyk zobrazenia a prezentácie, priradiť destináciu k obľúbeným alebo zdieľať ju na sociálnych sieťach. Hneď v úvode je možné zabezpečiť sprievodcu offline – stiahnutie obsahu do zariadenia a tiež zobrazenie mapy lokality.

Ak chcete zistiť, aké atrakcie sa nachádzajú v okolí alebo aké audio-trasy sú k dispozícii, prejdite do sekcie „Mapa“ v dolnej časti obrazovky. Zobrazí sa vám interaktívna mapa s vyznačenými bodmi záujmu a atrakciami v okolí. Na mape si môžete vybrať z rôznych vytvorených audio-trás. Kliknutím na ikonu miesta alebo trasy získate podrobnejšie informácie, ako je popis, dĺžka, odhadovaný čas prehliadky a zoznam miest, ktoré trasa zahŕňa. Tieto trasy a atrakcie sa zobrazia aj po prvotnom otvorení destinácie (napr. Revúca) v používateľskom poli aplikácie.

Keď ste pripravení na prehliadku a vybrali ste si audio trasu, kliknite na dostupnú trasu. V úvode vám aplikácia poskytne informácie o dĺžke trasy, časovom trvaní trasy a počte atrakcií na tejto trase. V spodnej časti okna audio trasy si môžete pozrieť jednotlivé atrakcie na trase a v prípade potreby sa k týmto atrakciám viete vrátiť. Okno s objektmi záujmu je možné rozbaliť a zbaliť posunutím prsta z dolnej časti obrazovky hore a naopak. Trasu začnete kliknutím na tlačidlo „Prehrať“ v hornej časti používateľského poľa alebo kliknutím na „Vezmi ma tam“ v spodnej časti používateľského poľa (pri atrakciách). Po kliknutí na “Vezmi ma tam” vás aplikácia presunie do aplikácie Google Maps (alebo inej dostupnej navigačnej aplikácie na vašom zariadení) a zobrazí vám trasu k atrakcií. Audio sprievodcovstvo by sa malo automaticky spustiť, keď sa priblížite k danému bodu záujmu na trase. Ak sa tak nestane, môžete si jednotlivé úseky prehrať aj manuálne. To platí aj o navigácii. Pri každej atrakcií na trase si môžete zvoliť navigáciu priamo k nej. Počas prehliadky máte možnosť pozastaviť, zastaviť alebo preskočiť časti audio sprievodcovstva pomocou ovládacích prvkov na obrazovke. SmartGuide vám môže ponúknuť kúpu vstupeniek a rezerváciu prehliadky. To však nie je možné vo všetkých destináciách, ktoré vyžadujú vstupné, preto musíte byť pripravení aj na nepredvídateľné situácie.

Týmto návodom sme vám chceli poskytnúť základné informácie, ako efektívne používať aplikáciu SmartGuide a jej základné funkcie. Pre viac detailných inštrukcií a informácií odporúčame navštíviť oficiálnu stránku SmartGuide

Kompatibilita s mobilným čítačom obrazovky TalkBack

SmartGuide je kompatibilný s mobilným čítačom obrazovky TalkBack, čo umožňuje nevidiacim a slabozrakým používateľom pohodlne čítať textový obsah aj prvky používateľského prostredia aplikácie. TalkBack dokáže prečítať väčšinu textov v aplikácii vrátane popisov miest a iných informácií. Avšak, niektoré prvky používateľského prostredia nemusia byť správne prečítané v slovenčine. Navyše, TalkBack nie je schopný prečítať obsah mapy, čo môže obmedziť navigáciu v aplikácii pre používateľov so zrakovým postihnutím. Občas sa môže stať, že TalkBack zamrzne a prestane fungovať. V takýchto prípadoch je potrebné opustiť aplikáciu SmartGuide a hneď sa k nej vrátiť, aby TalkBack opäť fungoval správne.

Záver

Aplikácia SmartGuide predstavuje moderný a inovatívny spôsob, ako objavovať svet. S využitím pokročilých technológií poskytuje používateľom bohaté a interaktívne cestovateľské zážitky. SmartGuide je ideálnym riešením pre tých, ktorí preferujú nezávislé cestovanie. Jej schopnosť poskytovať personalizované odporúčania a viesť používateľov mimo hlavných turistických trás, z nej robí neoceniteľného spoločníka pre tých, ktorí hľadajú autentické a menej známe miesta. S možnosťou rýchlej a nákladovo efektívnej tvorby sprievodcovských trás a IT podpory sa stáva neoceniteľným nástrojom pre cestovný ruch. Je nutné doplniť, že aplikácia SmartGuide vám neposkytne informácie o všetkých dostupných turistických lokalitách. Hoci sa obsah neustále rozširuje, je potrebné svoje trasy plánovať dopredu a overovať si informácie, ktoré vám SmartGuide prináša. Limity pre používateľov zo Slovenska môžu byť v limitovanom počte dostupných audio trás v slovenčine. Toto je problém hlavne v zahraničí, kde je nutnosť ovládať minimálne anglický jazyk. No napriek spomínaným nedostatkom je SmartGuide užitočný nástroj, ktorý by nemal chýbať pri vašich turistických zážitkoch.

Okomentujte ako prví

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.